Najsmaczniejsze święta z Radiem LUZ!

Najsmaczniejsze święta z Radiem LUZ!
Są rzeczy, bez których święta nie smakują tak samo. Kapusta, którą znajdziemy w bigosie oraz pierogach; mak, będący nieodżałowanym składnikiem kutii oraz makowca; majonez we wszystkim co można nabrać na widelec. Pozycją obowiązkową w tym zestawieniu jest także Radio LUZ na falach radiowych i w internecie. Święta, świętami, ale my gramy dla Was nieustannie!

 

Czas miedzy 23 grudnia, a 6 stycznia to okres wolny od zajęciach dydaktycznych na największych wrocławskich uczelniach. Solidaryzując się z odpoczywającą bracią akademicką, chowamy na ten czas mikrofony do futerałów, ale na ich miejsce wyciągamy najlepszą zastawę jaką znajdziemy w kredensie, po to aby zaserwować Wam na święta najlepszą muzyczno-słowną mieszankę jaką możecie sobie wyobrazić.

BARSZCZ Z USZKAMI

Czyli krótki moment konsumpcyjnej zadumy przy wigilijnym stole, kiedy wszelkie rozmowy cichną, bowiem cała rodzina skupiona jest na intensywnym spożywaniu lepionych pyszności spowitych buraczanym bezkresem w taki sposób, aby nie ubrudzić sobie odświętnego ubioru. Takie skupienie celebrujemy rezygnując na okres świąteczny z Wiadomości Radia LUZ oraz z Fleszy Akademickich, Sportowych, Kulturalnych oraz Popularnonaukowych. W końcu, kto by chciał niszczyć sobie świąteczny spokój słuchaniem, gdzie tym razem wykoleił się tramwaj we Wrocławiu!

Są jednak ludzie, który wolą spożywać barszczyk z krokietami niż z uszkami i mają do tego święte prawo. Dla nich, przygotowaliśmy moment refleksji podczas wysłuchiwania rozmowy Idy Górskiej z księdzem Bartłomiejem Kotem z Centralnego Ośrodka Duszpasterstwa Akademickiego „Maciejówka” we Wrocławiu. O duchowym wymiarze przeżywania świąt w rozmowie lekkiej i nienadętej, będziecie mogli posłuchać podczas ostatnich przygotowań świątecznych w poniedziałek 23 grudnia o godzinie 12:00, a powtórka — w drugi dzień świąt, 25.12 o godzinie 15:00

Kolację wigilijną można przetrwać na dwa sposoby – jak Damian Jarosz, sprawdzając wyniki meczów, albo jak Paweł Szeląg, zajadając się pierogami jakby miało nie być jutra (fot. Mikołaj Bensdorff)

NIKT DO KOŃCA NIE WIE CZYM JEST KULEBIAK

Ale jest pyszny. Tak jak my do końca nie zdradzimy Wam co usłyszycie na naszej antenie w dni  świąt ścisłego zarachowania. Przez trzy najbardziej newralgiczne dni zaserwujemy Wam lekko strawną publicystykę w świątecznej otoczce. Co prawda, aby przeżywać święta, nie trzeba znać ich całej genezy i tradycji, a żeby rozkoszować się pomarańczami i mandarynkami, nie trzeba wiedzieć dlaczego akurat one kojarzą się ze świętami, ale warto jest mieć jakiś temat w zanadrzu, gdy rozmowa przy wigilijnym stole zejdzie na politykę.

KOMPOT Z SUSZU

Po udanej świątecznej strawie na ułatwione trawienie polecamy specjalnie przygotowaną rotację muzyczną. Spokojnie – Mariah Carey i Michaela Bublé zostawiamy w galeriach handlowych. Na naszej antenie piosenek wykorzystujących słowo christmas we wszystkich możliwych (oraz niemożliwych) znaczeniach nie uświadczycie. Duch Obecnych Świąt będzie jednak dalej wyczuwalny dzięki uspokajającemu brzmieniu, idealnemu do postnajedzeniowej relaksacji.

Gdy powiesz, że nie masz miejsca na serniczek, oceniająco spojrzy na ciebie wujek Marcin. Ale stryjek Jakub i ciocia Agata już nie. (fot. Mikołaj Bensdorff)

Kurek z BPMami odkręcamy w noc sylwestrową. Dla tych, którzy los swojej imprezowej playlisty wolą powierzyć w ręce wyższej instancji, zaczynamy od godziny 18:00. Kończąc na godzinie 5:00 zapraszamy do bawienia się w rytmie Radia LUZ, bez zbędnego gadania rujnującego romantyczny klimat zaraz po wolniejszym utworze.

Ale to nie koniec muzycznych atrakcji. W Nowy Rok wejdziemy zdecydowanym krokiem, zamykając opasłą księgę z napisem „Rok 2019”, będącą zwieńczeniem rewelacyjnej serii „Lata 10. XXI wieku”. Podsumujemy najważniejsze muzyczne wydania ostatniej dekady, specjalnie już po świętach, aby nie psuć rodzinnej atmosfery przy wigilijnym stole dyskusjami na temat kontrowersyjnych wyborów redakcji muzycznej. Ale więcej o tym, gdy już oswoimy się ze smakołykami na naszym radiowym stole.

Smacznego!