Podpisano porozumienie w ramach programu Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia

Autor: Michał Rypel

Dolnośląski Urząd Marszałkowski oraz Uniwersytet Przyrodniczy zacieśniają współpracę na rzecz lokalnej gospodarki i zdrowia mieszkańców regionu. We wtorek, 8 sierpnia, Cezary Przybylski i rektor Uniwersytetu Przyrodniczego, prof. Tadeusz Trziszka podpisali porozumienie o współpracy w ramach programu "Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia". Program ma na celu zwiększenie udziału produkowanej lokalnie żywności wysokiej jakości zarówno w kraju, jak i za granicą.. Takie działanie ma także pobudzić gospodarkę, stwarzając miejsca pracy i otwierając drzwi małemu przemysłowi województwa. Rozwój tego niewielkiego rynku ma w efekcie prowadzić do popularyzacji profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Twórcy projektu zakładają, że program skłoni przedsiębiorców do częstszego produkowania nutraceutyków, czyli pożywienia o właściwościach leczniczych. Chodzi o to, żeby zapobiegać, zamiast leczyć, promując zdrowy styl życia wśród Dolnoślązaków. Jak zapewnia prof. Trziszka, kluczem do naszego zdrowia jest rozwój rolnictwa.